PORT PHILLIP BAY


Little Penguin 

Eudyptula minor

View scientific description and taxonomy

Scientific Details

See below for information.

Taxonomy

Phylum:
Chordata
Subphylum:
Vertebrata
Class:
Aves
Order:
Sphenisciformes
Family:
Spheniscidae
Genus:
Eudyptula
Species:
minor

Other Names

  • Fairy Penguin

General Description

Upper body dark blue to black, underparts white. Flippers black with white edge. Bill dark brown. Body up to 40 cm long.

Biology

Little Penguins are the smallest of the world's penguins. Their best known breeding site is the Penguin Parade on Phillip Island, where penguins make nests in crevices between rocks or burrows in the sand dunes.

Habitat

Coastal waters.

Coastal shores

Distribution guide

Southern Australia.

Species Group

Birds Penguins

Max Size

40 cm

Diet

Carnivore

Commercial Species

Yes

Global Dispersal

Native to Australia

Conservation Status

  • DSE Advisory List : Not listed
  • EPBC Act 1999 : Not listed
  • IUCN Red List : Least Concern

Author

article author Longmore, N. W.

Wayne Longmore is a Senior Collection manager of terrestrial vertebrates at Museum Victoria.

Author

article author O'Brien, R.

Rory O'Brien is a Collection Manager of terrestrial vertebrates at Museum Victoria.

citation

Cite this page as:
Longmore, N. W. & O'Brien, R., 2011, Little Penguin, Eudyptula minor, in Taxonomic Toolkit for marine life of Port Phillip Bay, Museum Victoria, accessed 22 Aug 2017, http://portphillipmarinelife.net.au:8098/species/7969

Text: creative commons cc by licence